Bogdándy Szultánnal akkor kerültem kapcsolatba, amikor a Godotban volt egy kiállítása és tetszett a neve is, mert nagyon állat, hogy Szultán, aztán pedig hát imádok minden ilyen 20sz. második felében pop art után megjelenő dolgokat.

Ugye light art, eat art, land art. Na amikor Bódvaszilason láttam először ilyen landart dolgokat, akkor azt mondtam, basszus ezekről írni akarok. Na és akkor bodyart, amivel először a Jósa Andrási Múzeumban találkoztam. Azt akartam megnézni, hogyan kínozták a református papokat anno mert akkor még bírtam a kínzással kapcsolatos dolgokat és hát akkor ott volt Baglyas Erikának a testére írt üzenetei fotókon és akkor azt mondtam banyek én is bodyartot csinálok, mert csomószor a kezemre írtam fel a fontos dolgokat el ne felejtsem. NA de nem akarom ennyire ezeket az Art-okat leegyszerűsíteni. Ezeket azért szeretik, mert tök könnyen érthető és nem kell túlgondolni, csak egy picit.

baglyas_erika.jpg

landart.gif 

Light.Art.Lovishte.P8071921.jpg

NA de így érkeztem a BRUT-art-hoz is, amit a Bogdándy Szultán professzionális szinten művel. Egyszerűen szavakba önthetetlen, amit összedolgozik ezeken a csontokon. Fúrja, faragja őket, ő egy igazi művészhentes. Nyers húst csavargat a csontokra, régi junos tv-t is beleépíti a macska medencecsontjába, ha éppen ebben van az őszinteség. Nagyon gusztustalan és undorító? Nem tudom, talán a mumifikálódott cicus, akit a padláson talált, ő talán az, de a múmiák is azok a múzeumokban, azt is tudjuk csodálni.

Ahogy összerak egy kis jelenetet, ahogy ezt megvalósítja, pofozgatja, használ hozzá ezt azt, hiszen ezek nem rajzok; csontok, fa darabok, régi technikai vívmányok kell ám hozzá. Mikor mi van raktáron.Ezek a képek, szobrok, műalkotások kemény fizikai munkát igényelnek.Életmű kiállításán jártam,

http://www.erdosreneehaz.hu/kiallitasok/idoszaki-kiallitasok/bogdandy-szultan-kepzomuvesz-kiallitasa/

amikor a munkafolyamatokról is kérdeztük. ? :Meglátja, megjelenik neki az üzenet, amit kiad magából és megvalósít és addig melózik rajta ameddig tökéletes nem lesz. Szultán pár éve ismerem, én nagyon szeretem, kedves embernek tartom, eljött még Illár Erzsébet kiállítására is, mert kedveli Erzsikét. NAgyon melegszívű ember, nem gondolnák, ha a munkáira néznek. Sokan összekeverik a műalkotásokat a művésszel. Azt gondolják ha brutálisat csinál, ő is brutális. Ez a marketing, ez a külsőségek, Na de mi emberek eléggé felszínesek vagyunk, nem látunk emberek mögé. Csak ítélkezünk, ilyen meg olyan ő.Vagy ilyen olyan lehet. Szulti kedves, de megmondja őszintén, burkolatlanul,nyersen amivel nem ért egyet. Talán túl nyersen is és talán nagyon el van fáradva az emberekbe, az értetlenségbe, a felületes dolgokba. Túl sok minden történik az emberrel, nem mindenkivel, de az évek gyúrnak minket és őt se hagyják parlagon. Momentán egy kis rádiója van, amivel a kossuthot és bartókot váltogatja és kicsit remeték életét éli.

 

bróker vacsora.jpg

A Brókervacsora

A képen látható elegáns brókerek éppen a maradék csontok felett acsarkodnak és hordják szét, hogy még az a pici is az övéké legyen. Nem érzem, hogy túlzottan kellene még hozzá magyaráznom, hiszen mindenki élt már át hasonlót mikor melyik oldalon.  Valahogy szerethetők ők is, ezek a kis ösztön csontok, a semmit is szétszedik.

2012-05-25 17.45.38.jpg

Aztán itt van nagymama is a cicájával. A cica elfáradt és megpihent a párnán. Még a szobában az is megfigyelhető, hogy nagyi szereti a művészetet, mert aranyos is képek vannak a falon.

2012-05-25 17.39.46.jpg

Aztán itt van a nyúltenyésztő, ahogyan éppen a gyermekét szoptatja. Nagyon megható kis jelenet. Azt, hogy közben Mozart-ot hallgat, azt nem értem, de megkérdezi majd a Beton stábja, ha legközelebb Szultival forgat.

2012-05-25 17.43.41.jpg

Aztán micsoda hentes bolt, mennyi furcsa dolog kapható itt.Emberi kéz és láb. Fél emberi test.

Egyszerűen gyönyörűek. Annyira kitalált, ötletes munkák, ezek csak úgy jönnek Szultiból. Nekem a VV a kedvencem. Virtuális Városliget. Soha nem gondoltam valaha velem fog élni. Minden barátnőm elhiszi, hogy van egy felkapcsoló gomb, amivel beindulnak a fák és ontják, keverik a levegőt. Ez a jövő.Iszonyat cuki.

Brutálisan cuki.

virtuális városliget.jpg

Virtuális Városliget 2007.

2012-05-25 17.44.44.jpg

Az időhalász

2012-05-25 18.19.59.jpg

Üldözésben

Egyébként a Brut Art, avagy Brutális Művészet Dubuffet-tel kezdődött, aki az elmebeteg emberek önkifejező munkáinak, gyerekeknek, raboknak, naivoknak, autodidaktáknak az alkotásait összegyűjtötte és létrehozta ezzel ezt a művészetet. Rajzok, grefitik nagy hatással voltak rá és abszlúte használta a falak üzenetét. Alapítottak erre egy társaságot is, itt már Tapié, Breton is jelen voltak. Lausanne-ban pedig lett egy Art Brut Múzeum is az összegyűjtött darabokra.http://www.artbrut.ch/

Aztán visszatérve a betegekre, nálunk is elkezdték a betegek munkáit gyűjteni, Sellig Árpád Pszichiátria Intézet orvosa kezdte el a az 1.VH előtt. Azért fontos ez, hogy rajzoltassák őket, vki magától akar, mert hosszú távon, nagyon sok mindenre lehet következtetni a művekből; a beteg gyógyulására vagy éppen állapotának romlására. Sellig, Hans Prinzhorn-hoz hasonlót szeretett volna alkotni, de közbe szólt a háború és a korai halála is.


Szerintem Bogdándy művészete szerethető és falakra illő, nem éppen a mumifikált cicára gondolok nagyival, de a brókervacsora vagy az időhalász ezek nem csak szépek és menők a falakon hanem kifejezőek és elgondolkodtatóak is.

Címkék: városliget lausanne godot galéria land art eat art bodyart dubuffet Bogdándy Szultán Zoltán Art Brut Brutális művészet Sellig Prinzhorn Tapié Breton baglyas erika light art Bódvaszilas jósa andrás múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://betonpop.blog.hu/api/trackback/id/tr774548663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása